از مشکلات بسیاری افرادی که ممکن است به دلایلی از جمله محکومیتهای کیفری یا مالی، اجازه خروج از کشور را نداشته باشند یا به اصطلاح ممنوعالخروج باشند، اطلاع نداشتن از حکم ممنوع الخروجی خود است.
بنابراین، کسانی که احتمال میدهند ممنوع الخروج هستند، باید قبل از سفر خارجی، استعلام ممنوع الخروجی بگیرند.
ممنوع الخروجی چیست؟
ممنوع الخروجی به این معناست ک شخص قادر نیست از کشور خود خارج شود. البته همانطور که گفتیم ممنوعیت خروج از کشور امری نیست که افراد نسبت به آن مطلع باشند و هنگامیکه قصد سفر به یک کشور خارجی را دارند متوجه این قضیه میشوند. پس افراد لازم است که در همه حال از وضعیت خود نسبت به ممنوع الخروج بودن مطلع شوند.
چه کسانی ممنوع الخروج هستند؟
بر اساس ماده ۱۳۳ قانون آیین دادرسی کیفری، ۵ گروه از افراد ممنوع الخروج هستند و اجازه خروج از کشور را ندارند:
- بدهکاران قطعی مالیاتی و بدهکارانی که به موجب صدور حکم قطعی دادگاه یا صدور اجراییه در اجرای ثبت سازمان ثبت اسناد و املاک، بدهی آنها محرز شده است.
- اشخاصی که در خارج از ایران به دلیل تکدی، ولگردی، سرقت، کلاهبرداری و هر دلیل دیگری، سوءشهرت داشته باشند.
- افرادی که مسافرت آنها به خارج از کشور به تشخیص مقامات قضایی، مخالف مصالح جمهوری اسلامی ایران باشد.
- کسانی که با اعلام کتبی مقامات قضایی، حق خارج شدن از کشور را ندارند.
- کسانی که گذرنامه گرفتن و خروج آنها از کشور به اراده فرد دیگر، مانند پدر و شوهر، محول شده است.
چگونگی استعلام ممنوعالخروجی
استعلام ممنوع الخروجی با پیشخوان24
در گذشته که خبری از پیشرفت تکنولوژی و اینترنت پر سرعت نبود، تمامی افراد باید برای پیگیری به اداره گذرنامه مراجعه میکردند اما امروزه فرایند استعلام خیلی سریعتر از قبل شده است. یکی از سادهترین و در دسترسترین روشها، استفاده از اپلیکیشن استعلام ممنوع الخروجی پیشخوان ۲۴ است. برای مشاهده نتیجه استعلام با جزئیات نیاز به شماره موبایل و کد ملی دارید.
استعلام ممنوع الخروجی با پلیس من
یکی از روشهای استعلام ممنوعالخروجی پلیس + ۱۰ استفاده از اپلیکیشن پلیس من است. شما میتوانید با پرداخت ۵۲۰۰ تومان و وارد کردن شماره تماس و کد ملیتان نسبت به استعلام ممنوعالخروجی خود در کوتاهترین زمان اقدام کنید. همچنین میتوانید نتیجه استعلام ممنوعالخروجی epolice.ir را از طریق دانلود اپلیکیشن پلیس مشاهده کنید.
استعلام ممنوع الخروجی از قوه قضاییه
استعلام ممنوعالخروجی با کد ملی، یکی دیگر از روشهای استعلام ممنوعالخروجی است. برای استفاده از سرویس ثبت من قوه قضاییه باید به نشانی exitban.ssaa.ir مراجعه کنید. برای استعلام ممنوعالخروجی نیاز به کد ملی و وارد کردن اطلاعات شخصی خود دارید تا از آخرین وضعیت ممنوعالخروجی خود مطلع شوید.
استعلام ممنوع الخروجی چک برگشتی
برای استعلام ممنوعالخروجی اجرای اسناد رسمی و استعلام ممنوعالخروجی چک برگشتی میتوانید به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور به نشانی exitban.ssaa.ir مراجعه کنید. برای مشاهده آخرین وضعیت خروج از کشور نیاز به اطلاعاتی مانند شماره کد ملی، نام پدر، نام و نام خانوادگی و شماره شناسنامه دارید. توجه داشته باشید که شما به کمک این سایت میتوانید از وضعیت اجازه خروج کشور تمام پروندههای قضایی مطلع شوید.
استعلام ممنوع الخروجی مالیاتی با کد ملی
برای مشاهده وضعیت ممنوعالخروجی و پیگیری بدهی مالیاتی خود میتوانید به سازمان امور مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir مراجعه کنید و ببینید که آیا بدهی مالیاتی و اجازه خروج از کشور را دارید یا نه!
استعلام ممنوع الخروجی از اداره گذرنامه
اگرچه امروزه بیشتر افراد ترجیح میدهند که برای استعلام ممنوعالخروجی خود از روشهای غیر حضوری استفاده کنند اما هنوز هم خیلی از افراد هستند که ترجیح میدهند از روش حضوری استفاده کنند. در این بین برای استعلام ممنوعالخروجی کیفری میتوانید به صورت حضوری به اداره گذرنامه مراجعه کنید یا از اپلیکیشن پیشخوان ۲۴ و پلیس من استفاده کنید.
استعلام ممنوعالخروجی سامانه ثبت
برای اطلاع از آخرین وضعیت ممنوع الخروجی پروندههای ثبتی میتوانید به سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به نشانی ssaa.ir مراجعه کنید. همچنین در شرایط زیر میتوانید از سایت my.ssaa.ir استفاده کنید و نتیجه استعلام ممنوعالخروجی خود را مشاهده کنید.
درصورتیکه بعد از استعلام ممنوع الخروجی نظامیان، اجازه خروج از کشور را نداشتید، میتوانید با مراجعه به اداره گذرنامه اجازه موقت خروج از کشور را دریافت کنید.
مدت زمان ممنوعالخروجی چقدر است؟
طبق ماده ۲۴۸ قانون کیفری مدت زمان اعتبار ممنوعالخروجی ۶ ماه است که این مدت میتواند توسط دادگاه تمدید شود.
اعتراض به ممنوع الخروجی
صدور قرار ممنوع الخروجی توسط بازپرس:
این حکم تا 10 روز قابلیت اعتراض دارد و می توان در دادگاه صالح نسبت به صدور این قرار اعتراض کرد.
صدور قرار ممنوع الخروجی توسط دادگاه:
کسی که ممنوع الخروج شده است میتواند به مدت 20 روز به صدور این قرار در دادگاه تجدیدنظر اعتراض کند
حکم ممنوعالخروجی تا چه زمانی اعتبار دارد؟
با توجه به مواردی که پیشتر به آنها اشاره شد و نیز مطابق با ماده ۱۳۳ قانون آیین دادرسی کیفری در این زمینه و توجه به اهمیت و دلایل جرم، دادگاه میتواند قرار عدم خروج متهم را از کشور صادر کند.
مدت اعتبار این قرار۶ ماه است و چنانچه دادگاه لازم بداند، میتواند هر ۶ ماه یک بار آن را تمدید کند. این قرار پس از ابلاغ، ظرف مدت ۲۰ روز قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر استان است.
- آقایان دانشجو که مشمول سربازی هستند، باید قبل از سفر استعلام دقیق ممنوع الخروجی کرده و اگر لازم است وثیقه بگذراند.
- زنان متاهل برای خروج از کشور به اجازه همسر نیاز دارند، مگر اینکه اجازه از قبل و به طور کتبی ثبت شده باشد.
- اگر بدهی مالی دارید و ورشکسته هستید، پس از اثبات آن میتوانید ممنوع الخروجی خود را لغو کرده و راهی سفر شوید. همچنین اگر برای پیگیری مطالبات مالی خود راهی سفر هستید، میتوانید با ارائه مدارک ممنوعیت خود را برطرف کنید.
- سازمان ثبت اسناد نیز با ایجاد سامانه رسمی استعلام ممنوع الخروجی به روشن شدن وضعیت افراد کمک میکند.
- همواره به افراد توصیه میکنیم که قبل از رزرو بلیط هواپیما وضعیت ممنوع الخروجی خود را چک کرده و سپس اقدام به خرید بلیط کنند.
- ارائه دادخواست رفع ممنوع الخروجی از دیگر راههای رفع این مشکل است که بسته به شرایط فرد باید توسط وکیل انجام و پیگیری شود.
- ممنوع الخروجی تنها شامل مسیرهای هوایی نیست و تمام خطوط حمل و نقل زمینی، دریایی و هوایی را شامل میشود.
- اگر ثابت شود که فرد برای انجام کارهای مجرمانه راهی سفر است، احتمال ممنوعیت وی افزایش مییابد.
- معمولا گذاشتن وثیقه یکی از راههای رفع ممنوعیت است که چگونگی آن را دادگاه تعیین میکند.